Ένα ταξίδι στο...

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πέντε ευρώ το πακέτο!!!


Η διαπίστωση ότι είμαστε ακριβότεροι σχεδόν σε όλα από τους υπόλοιπους εταίρους, είναι μη αμφισβητήσιμη. Αναφέρομαι στους μεταξύ των αρχικών εταίρων, στην Ευρώπη των δέκα. Εάν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους είμαστε κοντά στο μέσο όρο!!! Αλλά οι υπόλοιποι είναι για..... άστα να πάνε!!!
Στις πρόσφατες εκλογές ο επανιδρυτής του κράτους, μας είπε ότι ο μισθός μας, αγγίζει περίπου το 90% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου!!! Ξέχασε φυσικά να μας πει, ότι μας συγκρίνει με χώρες (Βουλγαρία-Ουγγαρία-Πολωνία-Ρουμανία,κλπ) όπου ο μισθός, αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 100 ευρώ!!! Τέλος πάντων ξέφυγα από το θέμα.
Το θέμα είναι ότι είμαστε κάπου φθηνότεροι έστω και σε απόλυτους αριθμούς. Σε αντιστοιχία βέβαια με το μισθό μας, είμαστε σε δίκαια επίπεδα. Πριν το 2004 ένα πακέτο τσιγάρα γνωστής μάρκας είχε 2.80 ευρώ, μετά από ΠΕΝΤΕ ολόκληρα χρόνια πήρε μια αύξηση της τάξης του15%. Στην Ευρώπη των δέκα, ένα πακέτο τσιγάρα έχει από 4.50 ευρώ έως 8.50 ευρώ!!! ΕΔΩ 3.20 ευρώ!!!
ΤΖΑΜΠΑ δηλαδή
Στο ίδιο διάστημα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης στην κυριολεξία απογειώθηκαν, τα τσιγάρα όμως ΟΧΙ.
Για ποιο λόγο τα τσιγάρα δεν ακολούθησαν; Έμμεσο δώρο σε μεγαλοεταιρίες; Αβλεψία; Λησμονιά; Παραπλανήθηκαν οι υπεύθυνοι; Μπορεί όλα αυτά μπορεί και τίποτε.
Σαν κερασάκι μπήκε στη ζωή μας και η καπνοαπαγόρευση η οποία από τα παράθυρα που της άνοιξαν, βλέπω σύντομα να γίνει ένα, από τα γρηγορότερα ανέκδοτα. Ενα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, περί ύπαρξης της πολιτείας και του δημόσιου συμφέροντος.
Εάν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον, η τιμή των τσιγάρων έπρεπε να αυξηθεί άμεσα κατά 50%, σε συνδυασμό με ένα νόμο χωρίς πολλά παράθυρα και με ταυτόχρονη διάθεση των αντικαπνιστικών χαπιών από τα ταμεία. Τέτοιο ενδιαφέρον εδώ δεν υπάρχει...
Το μοτο είναι ..
Σε δουλειά να βρισκόμαστε!!!
Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: